Vinárska tradícia v Európe je stará tisícky rokov a práve na starom kontinente sa produkujú svetovo uznávané odrody vína. Pozývame vás na cestu naprieč Európou, počas ktorej vás zoberieme do tých najlepších vinárskych regiónov.
1. Champagne – Francúzsko
Vďaka Francúzom si nevychutnávame len božské červené Bordeaux, ale zapíjame dôležité momenty šumivým vínom. Toto označenie vďaka európskym zákonom môžu používať výhradne vína z oblasti Champagne.
Rozkladá sa medzi mestami Epernay a Reims. Pre znamenitú chuť šumivých vín sú dôležité 3 odrody: Chardonay, Pinot Noir a Pinot Meunier. Precízne zmiešané odrody sa potom chladia v kriedových pivniciach minimálne 1,5 roka.
Najviac návštevníkov smeruje do najznámejších vinárstiev ako Dom Perignon, Moet & Chardon alebo Vueve Cliquot, no ak máte čas nazvyš a chcete sa vyhnúť davom, vyberte sa do menších vinárstiev, kde sa tradícia dedí po generácie a pyšný majiteľ vám rád svoje poklady osobne ukáže.

2. Douro – Portugalsko
Región okolo rieky Douro je chránenou už od roku 1756, kedy bola vymedzená ako vinárska oblasť. Vekom ju prekonáva iba maďarský región Tokaj (1730) a talianske Chianti (1716). Ukážkový príklad portugalskej vinárskej tradície ocenilo aj UNESCO, ktoré v roku 2001 pripísalo 24 000 hektárovú oblasť do svojho zoznamu.
Hrozno dozrieva počas horúcich a suchých let na terasách v hlbokých údoliach, ktoré obklopujú rieku. Okolité pohoria vytvárajú zábrany pred studeným vetrom vanúcim od Atlantiku. Technológie výroby sa zlepšovali a okrem tradičného portského začali miestni vinári vyrábať aj kvalitné stolové vína.
Vyberte sa na výlet do údolia a ochutnajte slávne portské vína priamo od výrobcov. Ako ich rozlišovať? Tawny Port sa vyrába z červeného hrozna, dozrieva v drevených sudoch a spoznáte ho podľa farby s hnedým nádychom. Lacnejšia verzia je Ruby Port, ktoré má sýtu červenú farbu a ide o zmes viacerých druhov vín. White Port sa vyrába z bieleho hrozna v suchej alebo sladkej verzii.
Toto je základné rozdelenie, portské vína majú aj rôzne špeciálne odrody ako Colheita, LBV, Single Quinta alebo ružové verzie.

3. La Rioja – Španielsko
Preslávená vinárska oblasť na severe Španielska sa rozprestiera pozdĺž rieky Ebro, ktorá je asi hodinu cesty z Bilbaa.
Vinárstvo sa tu rozvíjalo už počas obdobia Ríma a snahy o ochranu kvality vína sa začali v 17. storočí. Oficiálne je chránený pôvod vín z oblasti La Rioja od roku 1991.
Vína sú kategorizované podľa 4 typov: Joven je najmladšie víno, ktoré sa musí vypiť do 1 roka. Crianza dozrieva minimálne 2 roky v drevených sudoch, Reserva musí dozrievať aspoň 3 roky a Gran Reserva dozrieva 2 roky v sudoch a 4 roky vo fľašiach vo vinárstve.
Z červených vín sú najpestovanejšie odrody Tempranillo, Garnacha tinta, Graciano a Mazuelo, ktoré sa zvyčajne miešajú pre dosiahnutie ideálnej chuti. Z bielych vín sú to Viura, Malvasia a Garnacha blanco. Ružové víno je z odrody Garnacha.
Ak sem náhodou budete mať cestu na konci júna, každoročne sa koná vínny festival La Batalla del Vino v mestečku Haro, kde sa strhne bitka v prúde červeného vína.
4. Grécko
Podľa webstránky All About Greek Wine, už Starí Gréci si pred približne 4000 rokmi pochutnávali na víne, o čom svedčia početné archeologické nálezy. Vinársku tradíciu Gréci nezaprú, no rokmi prešla produkcia vína zmenami v technologickom postupe, ktorý sa modernizoval.
Aktuálne sa krajina na Peloponézskom polostrove môže pochváliť úctyhodnými 300 odrodami vína, z ktorých sa najviac pestuje biely Roditis a červený Mavrodaphne.
Nie každému Grécko ihneď nenapadne ako typická vinárska oblasť, no možno poznáte niektorú z týchto svetoznámych značiek. Zo severu Grécka, z oblasti Nausa a Chalkidiki pochádza známa značky Tsantalis. Z Nausy pochádza značka Butari, ktorá už pestuje vína aj z iných oblastí.

5. Toskánsko – Taliansko
V Toskánsku je skutočne ťažké nájsť zlé víno. Jeden z najznámejších vinárskych regiónov sveta zahŕňa oblasť Chianti (rozloha je dokonca väčšia ako Bordeaux), Montalcino a Montepulciano. Najpestovanejšie odrody sú Sangiovese, Cabernet Sauvignon z červených, Malvasia, Moscatello z bielych vín. Vína z Toskánska sa vyrábajú predovšetkým z odrody Sangiovese.
Len si predstavte ten dokonalý moment – talianska kuchyňa, pohárik červeného a výhľad z útulnej trattorie na vlnitú scenériu toskánskych kopcov. Takto sa môžete po malých vinárstvach túlať celé dni.

6. Bordeaux – Francúzsko
Svetové hlavné mesto vína má vinice s neuveriteľnou rozlohou 120 000 hektárov. 9 z 10 fliaš vína vyrobeného v Bordeaux bude červené, biele víno tvorí len malú časť produkcie. Najrozšírenejšie odrody sú Merlot, Cabernet Savignon a Cabernet franc. Biele vína sa produkujú z odrôd Semillon, Sauvignon blanc a Muscadelle.
Bordeaux sprístupnilo až 52 rôznych trás vinicami, medzi najobľúbenejšie patrí mestečko Saint Emillion. Ochutnávku vína v najznámejších vinárstvach Château Ausone a Château Cheval Blanc vám spríjemnia aj miestne pamiatky a pohodová atmosféra.

7. Wachau – Rakúsko
Aby sme neukrivdili bielym vínam, pridávame do zoznamu oblasť vzdialenú len pár desiatok kilometrov z Bratislavy. Oblasť sa rozprestiera okolo toku Dunaja a okrem cyklistických trás cez malé dedinky je vyhlásenou vinárskou oblasťou.
Vinič rastie na terasových svahoch, ktoré majú na svedomí Rimania. Výrazné teplotné rozdiely stoja za osviežujúcou chuťou zeleného veltlínu a rizlingu.

Najznámejšie vinárstva sú Domäne Wachau, ktoré sídli v mestečku Dürnstein a jeho vína nesú niekoľko ocenení za kvalitu. Druhé je v meste Krems, podľa ktorého nesie názov Winzer Krems.