Niekto si nevie bez pomalého vychutnania šálky kávy predstaviť začiatok dňa. Iný si uchmatne capuccino so sebou a uháňa na mestskú dopravu, kde ho v rýchlosti vypije. Stretávanie sa pri šálke kávy je akýmsi rituálom aj medzi Slovákmi, no spôsoby pitia kávy a ich druhy sa naprieč svetom líšia.
Talianske espresso
Kým iným začať tému pitia kávy, než temperamentnými Talianmi, ktorí sú svojou kávičkárskou povesťou známi všade vo svete. Šálku espressa si radi vychutnávajú len tak pri bare, ak ste už v Taliansku boli viete, že za servírovanie na stôl sa pár centov pripláca. Ak si vypýtate kávu so sebou, nečudujte sa nechápavému pohľadu baristu. Chuť espressa je najlepšia ihneď po príprave a držaním v plastovom poháriku sa stráca.
Vedeli ste, že patent na prvý kávovar bol registrovaný v talianskom Turíne už v roku 1884? Zaužívaný zvyk pri objednávaní kávy v Taliansku hovorí, že káva s obsahom mlieka sa pije dopoludnia a popoludní už iba bez neho.
Turecká káva
Káva sa do Turecka dostala v 15. storočí z Jemenu, no rýchlo si našla miesto medzi lokálnym obyvateľstvom. Už od 16. storočia je neodmysliteľnou súčasťou kultúry krajiny, ako nehmotné kultúrne dedičstvo je dokonca zapísaná v zozname UNESCO.
Originálna turecká káva sa pripravuje z najemno zomletých zŕn. Turci majú na prípravu špeciálnu konvičku s názvom džezva. Kávu zalejú horúcou vodou, podľa chuti docukria alebo sa podávajú horkú.
Káva je nielen súčasťou každodenného života, no významnú rolu zohráva aj pri tureckých svadbách. Ženích so svojou rodinou musí navštíviť rodinu nevesty a oficiálne požiadať o jej ruku. Nevesta ich pohostí tureckou kávou, pričom do ženíchovej pridá štipku soli. Ak ju vypije bez náznaku znechutenia, je to dobré znamenie jeho trpezlivej povahy.
Frappé z Grécka
Ako sa vraví, niektoré nápady vznikajú z bizarných situácii. Ľadové osvieženie vzniklo úplnou náhodou v roku 1957. Zamestnanec firmy Nestlé mal chuť na kávu, no nemal poruke teplú vodu. Zjavne bola jeho potreba dávky kofeínu taká silná, že si rozpustnú kávu pripravil v studenej vode s mliekom a vzniklo frappé.
Cà Phê Da z Vietnamu
Vietnam objavil kávu iba v 19. storočí, no v súčasnosti je hneď po Brazílii druhým najväčším svetovým producentom. Pestuje sa najmä v centrálnej hornatej časti. Krajina je známa kávou s mimoriadne silnou chuťou a keďže v Juhovýchodnej Ázii obľubujú sladké, najpopulárnejšia je špeciálna ľadová káva.
Pomleté zrná zalejú horúcou vodou a nechajú pomaly prekvapkávať cez filter. Takúto čiernu kávu prelejú do pohára plného ľadu a dochutia kondenzovaným mliekom.
Cafezinho z Brazílie
Ako vravia samotní Brazílčania: “Nepijeme kávu, pijeme cafezinho.” Veľkosťou je podobné espressu, no pripravuje sa už vopred osladené. Podobne ako vo Fínsku, v Brazílii je cafezinho súčasťou pohostinnosti, a preto vám ho váš hostiteľ určite ponúkne.
Kaffeost z Fínska
Podľa najnovšieho rebríčka krajín, ktoré konzumujú najviac kávy s prehľam vedú Fíni. Priemerný Fín skonzumuje až 12 kg kávy, čo je dvojnásobok európskeho priemeru. Kultúra pitia kávy vo Fínsku je veľmi silná. Až na toľko, že neponúknutie šálky kávy ak vás niekto navštívi je považované za neslušné.
Fínskou špecialitou je káva so syrom, ktorý sa namáča do kávy. Pôvod má táto tradícia v severnom Švédsku. Syr Leipäjuusto sa vyrába z čerstvého kravského alebo sobieho mlieka. Ak by bola káva so syrom pre vás príliš exotické sústo, alternatíva je namáčanie kúskov pečiva.
Viedenská káva z Rakúska
Príbeh o tom, ako sa káva dostala do Rakúska je veľmi zábavný. Ako píše portál Kavickujeme.sk, vrecia s kávovými bôbmi zabudli Turci, keď utekali z Viedne. Ľudia najprv nevedeli, čo s vreciami urobiť. Našťastie Jerzi Kulczynski už vtedy kávu poznal, otvoril si kaviareň a začal ju pripravovať spolu s mliekom a medom. A tak vznikol Wiener Melange a Viedenčania si jej chuť veľmi obľúbili.
Mimoriadne populárna je viedenská káva aj v slovenských kaviarňach, no tá originálna “melange” sa veľmi podobá cappuccinu. Pripravuje sa do väčšej šálky z dvoch dávok espressa, do ktorých sa pridá spenené mlieko.
Francúzske Café au Lait
Obľúbená káva s mliekom síce pochádza z Francúzska, no rýchlo sa jej popularita šírila aj za hranice krajiny. V útulných kaviarničkách k nej neodmysliteľne patrí čerstvý croissant, podáva sa preto v širších šálkach, aby ste si croissant mohli namáčať. Mliečna káva sa zvykne podávať k raňajkám, no po obede si aj Francúzi radi doprajú šálku dobrého espressa.
Café de Olla z Mexika
Káva má v Mexiku viac ako 300-ročnú históriu a krajina sa dlhodobo drží v svetovej top desiatke producentov kávy. K tradičnému spôsobu prípravy kávy patria rozkošné hlinené hrnčeky, ktoré dodávajú café de olla výnimočnú chuť. Podáva sa so škoricou a trstinovým cukrom piloncillo. Tento druh kávy pijú najmä obyvatelia chladnejších vidieckych oblastí.