Elizabeth Gilbert spôsobila svojou knihou ošiaľ. Po uvedení jej sfilmovanej verzie prichádza na Bali každý rok množstvo ľudí utekajúcich z každodenných povinností, v nádeji spoznania seba samých.
Ako inšpiráciu sme pre vás pripravili vlastnú verziu Jedz, modli sa a miluj, ktorú sme situovali do Ubudu.
Jedz
Skôr ako ochutnáte niektoré z miestnych jedál, spoznajte pôvod a tradíciu pestovania najdôležitejšej suroviny – ryže. 15 minút jazdy severne od Ubudu sa nachádzajú zelené ryžové terasy Tegalalang, kde sa o dostatok vlahy potrebnej k dozrievaniu jednotlivých zŕn stará ekologická zavlažovacia metóda Subak. Systém kanálov, ktoré vedú vodu cez jednotlivé terasy vznikol už v 9. storočí a je dôkazom harmónie medzi človekom a prírodou. Od roku 2012 je Subak súčasťou svetového dedičstva UNESCO.
Príslovie “Sme to, čo jeme” je 100% pravdivé, čo určite sami viete. Učte sa od Balijcov, ktorí pristupujú k jedlu ako k umeniu, ktoré je pastvou nielen pre chuťové bunky, ale aj pre oči. Mix farieb a chutí dosiahnutej kombináciou korenín vás donúti jedlo vychutnávať.
Šéfkuchár Made pripravuje v reštaurácii Moksa famózne jedlo zo surovín z lokálnej farmy. So spoluautorom konceptu Made (pozn. Balijské mená podľa poradia, v ktorom sa narodili, no ide o 2 osoby 🙂 ) sa vždy snažia o maximálnu spokojnosť svojich zákazníkov.
https://www.instagram.com/p/BO05inUDL9-/?taken-by=moksaubud
Koncept Sari Organik je rodinný podnik, ktorý vedie majiteľka Nila. Narodila sa v dedine Kintamani pod sopkou Batur, kde je roky zaužívaná farmárska tradícia. Pestovaniu vlastnej zeleniny a ovocia sa venuje už 12 rokov. Výborné jedlo si užijete s výhľadom na okolité ryžové polia, ktoré navodzujú akýsi zvláštny a magický pokoj. Pod značkou Sari Organik otvorila Nila už 3 reštaurácie, v Ubude je to Sari Organik Penestanan a Warung Bodag Maliah.
Modli sa
Nemusíte sa modliť doslova, v prenesenom zmysle ide o nájdenie vnútorného pokoja, kedy sa zbavíte negatívnych myšlienok a stresu, ktorý zažívate v každodennom pracovnom kolotoči.
Zájdite na meditáciu a zistíte, aké náročné je úplne vypnúť a nemyslieť na nič. Ten pocit ľahkosti, ktorý pri pravidelnej meditácii získate, sa s vami ponesie celým dňom. V Ubud Yoga House k tomu máte navyše aj výhľad na ryžové polia, ktorý je sám o sebe upokojujúci.
https://www.facebook.com/UbudYogaHouse/videos/1160264957352565/
Vchod do maličkého štúdia Taksu je ako chodník dažďovým pralesom a vyzerá priam neuveriteľne keď si uvedomíte, že ste v centre Ubudu. Skupiny na hodinách jógy sú malé, niekedy sa stane, že ste sami a učiteľ sa vám naplno venuje.
https://www.instagram.com/p/BPwDSHMDgLV/?taken-by=taksuspa
Miluj
Nielen svojich blízkych, partnera alebo partnerku, no predovšetkým seba samých. Rozmaznajte svoje telo príjemnou masážou, ktorá vyženie z tela bolesť, stres a budete sa cítiť ako znovuzrodení.
Relaxačná masáž s peelingom, zakonečná horúcim kúpeľom s esenciálnymi olejmi a lupeňmi kvetov v ZEN spa nie je klišé, ale začiatok závislosti, kedy si prajete, aby tie 2 hodiny trvali aspoň raz toľko.
Ketut Jasi, majiteľka Cantika Spa, sa učila tradičné masážne techniky už od roku 1997. Počas masáže sú používané produkty, ktoré Jasi vyrába z byliniek z jej záhrady. Tajomstvá čarovania s bylinkami si nenecháva len pre seba. Pravidelne organizuje workshopy, kde vysvetľuje podstatu používaných masážnych techník a tiež proces výroby produktov. Ukáže vám tiež, ako nahradiť niektoré ingrediencie, ktoré mimo Indonézie nie sú dostupné a nestratiť účinnosť.
Autor: Michaela Struhárová