Bosna a Hercegovina je čoraz obľúbenejšou destináciou pre našinca. Môžu za to nielen skvelé letenky, ale aj fakt, že táto krajina má čím zaujať. História, príroda, staré mestá, kúsok pláže a je pretkaná príjemnou atmosférou. Korunou všetkého je skvelé jedlo, ktoré tu dostanete na každom kroku.
Akých 10 jedál či nápojov musíte v Bosne ochutnať?
Bosna a Hercegovina to nie je len Sarajevo či Mostar a niekoľko ďalších známych miest, ale túto krajinu tvorí nádherné dedičstvo vpísané do kuchyne, kde sa prelínajú balkánske, juhoeurópske a osmanské vplyvy, ktoré za stáročia vytvorili dokonalý súzvuk chutí. Dobám, kedy si ľudia polovicu svojho batoha zaplnili vlastným jedlom našťastie odzvonilo a dnes je in ochutnávať dobroty miestnej aj tradičnej kuchyne. Čo ochutnať na ceste Bosnou? Ponúkame vám chutnú inšpiráciu!
Begova čorba
Polievka Begova čorba obsahuje rôzne druhy zeleniny (okra, mrkva, zemiaky) a mäso,
predovšetkým kuracie, je však viditeľne hustejšia ako ďalšia populárna polievka – tarhana.
Pochádza ešte z dôb Osmanskej ríše a je obľúbeným predjedlom v celej krajine.

Ćevapi
Ćevapi môžeme považovať snáď za národné jedlo Bosny a Hercegoviny. Na Balkán prišlo
údajne už v 15. storočí, počas Osmanskej expanzie. Vôňa grilovaného mäsa a hustý dym vás bezpečne privedú do podnikov, v ktorých si vybudujete závislosť na porcii mletého najmä hovädzieho mäsa vytvarovaného do tvaru valčekov, podávaného v čerstvom pita chlebe (somun, lepinja) a nadrobno nakrájanou cibuľkou. Výborne sa k nim hodí vychladený Ayran (kyslý jogurtový nápoj). Po ochutnaní niekoľkých porcií na rôznych miestach zodpovedne zhodnocujeme, že najlepší robia v Ćevabdzinici Mrkva v Sarajeve.

Ražnjići
Ak sa po pár dňoch prejete mletého mäsa na všetky možné spôsoby, záchrana je nablízku.
Malé marinované kúsky kuracieho alebo teľacieho mäsa na ražňoch – Ražnjići vám určite prídu vhod. Doplnené už klasicky chlebom a čerstvou zeleninou môžu poslúžiť ako rýchly obed alebo večera.

Bosanski Lonac
Ďalšie tradičné jedlo do bosniansko-hercegovinskej zbierky. Bosanski Lonac patrí medzi
najvyhľadávanejšie domáce jedlá a pripomína výzorom guláš s lahodným mäsom a rajčinami, kapustou, cesnakom či cibuľkou. Všetky ingrediencie sa podusia niekoľko hodín vo vlastnej šťave v hlinenom hrnci, ktorý zároveň slúži na servírovanie.

Sahan
Ak chcete vyťažiť z návštevy reštaurácie čo najviac a chcete ochutnať čo najviac, objednajte si Sahan. Na tomto tanieri nájdete niekoľko typov grilovaných dobrôt mäsitých aj bezmäsitých. Porcia je zvyčajne obrovská, takže bude lepšie, keď sa s ňou podelíte. My sme vyskúšali Mostarski Sahan, kde boli kúsky Ćevapi, Japrak (Hroznové listy naplnené zmesou ryže, mäsa) a Sogan dolma (varená cibuľa sa podáva plnená zmesou ryže, mletého hovädzieho mäsa a rôznych korenín)

Burek
Bolo by hriechom odísť z Bosny a Hercegoviny bez toho, aby človek ochutnal Burek. Tento
koláč z lístkového cesta, zatočený do špirály, je typickým jedlom na raňajky. Jeho meno
pochádza z tureckého slova "burmak", ktoré znamená "zatočiť". Môžete si ho vychutnať v tradičnej buregdžinici alebo len tak počas rannej prechádzky mestom. Plní sa často mletým mäsom, bielym syrom (sirnica) alebo zemiakmi (krompiruša).

Ajvar
Ajvar je výborným doplnkom snáď ku všetkých jedlám. Zmes vyrobená z grilovaných paprík a baklažánov sa svojou sýtočervenou farbou vyníma na tanieri. Výborne chutí ako pomazánka na chlebe, prípadne ako omáčka k mäsu.

Baklava
Známy turecký dezert si užíva popularitu aj v Bosne a Hercegovine. Jedná sa o krehké pláty lístkového cesta prekladané orechmi a poliate sladkým sirupom. Existuje nespočetné množstvo druhov a tvarov, ktoré môžete nájsť v miestnych "baklaviarňach" Tá najčerstvejšia je krásne chrumkavá a priam sa až rozplýva na jazyku.

Tufahija
Jeden z top dezertov je vo svojej podstate veľmi jednoduchý na prípravu. Jablko zbavené šupky sa krátko povarí v cukrovej vode. Po zmäknutí sa naplní zmesou vlašských orechov a medu a krátko sa zapečie. Podáva sa s malým kopčekom šľahačky a garantujeme vám, že jedno nikdy nestačí.

Bosanska kahva
Keď sa v Bosne a Hercegovine niekoho opýtate na najtradičnejší nápoj, jeho odpoveďou bude nepochybne Bosnianska káva. Okolo jej prípravy kolujú legendy a každý jeden krok má svoje pravidlá. Zaujímavosťou je predovšetkým proces jej sladenia – kockový cukor sa jemne namočí do kávy, odhryzne sa z neho a hlt kávy sa osladí až premiešaním v ústach. Podáva sa v tradičnej ozdobne tepanej džezve spolu s dvomi kockami cukru a sladkosťou rahatlokum.

Petra Kubušová
https://www.facebook.com/streetfoodhunters/
https://www.instagram.com/streetfoodhunters/
http://www.streetfoodhunters.com/