Ako chutí Bosna a Hercegovina? TOP 10 jedál a nápojov

bosnianská káva
Káva v bosne

Bosna a Hercegovina je čoraz obľúbenejšou destináciou pre našinca. Môžu za to nielen skvelé letenky, ale aj fakt, že táto krajina má čím zaujať. História, príroda, staré mestá, kúsok pláže a je pretkaná príjemnou atmosférou. Korunou všetkého je skvelé jedlo, ktoré tu dostanete na každom kroku.

Akých 10 jedál či nápojov musíte v Bosne ochutnať?

Bosna a Hercegovina to nie je len Sarajevo či Mostar a niekoľko ďalších známych miest, ale túto krajinu tvorí nádherné dedičstvo vpísané do kuchyne, kde sa prelínajú balkánske, juhoeurópske a osmanské vplyvy, ktoré za stáročia vytvorili dokonalý súzvuk chutí. Dobám, kedy si ľudia polovicu svojho batoha zaplnili vlastným jedlom našťastie odzvonilo a dnes je in ochutnávať dobroty miestnej aj tradičnej kuchyne. Čo ochutnať na ceste Bosnou? Ponúkame vám chutnú inšpiráciu!

Begova čorba

Polievka Begova čorba obsahuje rôzne druhy zeleniny (okra, mrkva, zemiaky) a mäso,
predovšetkým kuracie, je však viditeľne hustejšia ako ďalšia populárna polievka – tarhana.
Pochádza ešte z dôb Osmanskej ríše a je obľúbeným predjedlom v celej krajine.

Begová čorba v Bosne a hercegovine
Begová čorba

Ćevapi

Ćevapi môžeme považovať snáď za národné jedlo Bosny a Hercegoviny. Na Balkán prišlo
údajne už v 15. storočí, počas Osmanskej expanzie. Vôňa grilovaného mäsa a hustý dym vás bezpečne privedú do podnikov, v ktorých si vybudujete závislosť na porcii mletého najmä hovädzieho mäsa vytvarovaného do tvaru valčekov, podávaného v čerstvom pita chlebe (somun, lepinja) a nadrobno nakrájanou cibuľkou. Výborne sa k nim hodí vychladený Ayran (kyslý jogurtový nápoj). Po ochutnaní niekoľkých porcií na rôznych miestach zodpovedne zhodnocujeme, že najlepší robia v Ćevabdzinici Mrkva v Sarajeve.

čevabčiči v bosne a hercegovine
Ćevapi

Ražnjići

Ak sa po pár dňoch prejete mletého mäsa na všetky možné spôsoby, záchrana je nablízku.
Malé marinované kúsky kuracieho alebo teľacieho mäsa na ražňoch – Ražnjići vám určite prídu vhod. Doplnené už klasicky chlebom a čerstvou zeleninou môžu poslúžiť ako rýchly obed alebo večera.

Ražnjići

Bosanski Lonac

Ďalšie tradičné jedlo do bosniansko-hercegovinskej zbierky. Bosanski Lonac patrí medzi
najvyhľadávanejšie domáce jedlá a pripomína výzorom guláš s lahodným mäsom a rajčinami, kapustou, cesnakom či cibuľkou. Všetky ingrediencie sa podusia niekoľko hodín vo vlastnej šťave v hlinenom hrnci, ktorý zároveň slúži na servírovanie.

Bosanski Lonac v bosne
Bosanski Lonac

Sahan

Ak chcete vyťažiť z návštevy reštaurácie čo najviac a chcete ochutnať čo najviac, objednajte si Sahan. Na tomto tanieri nájdete niekoľko typov grilovaných dobrôt mäsitých aj bezmäsitých. Porcia je zvyčajne obrovská, takže bude lepšie, keď sa s ňou podelíte. My sme vyskúšali Mostarski Sahan, kde boli kúsky Ćevapi, Japrak (Hroznové listy naplnené zmesou ryže, mäsa) a Sogan dolma (varená cibuľa sa podáva plnená zmesou ryže, mletého hovädzieho mäsa a rôznych korenín)

jedlo sahan v bosne
Sahan

Burek

Bolo by hriechom odísť z Bosny a Hercegoviny bez toho, aby človek ochutnal Burek. Tento
koláč z lístkového cesta, zatočený do špirály, je typickým jedlom na raňajky. Jeho meno
pochádza z tureckého slova "burmak", ktoré znamená "zatočiť". Môžete si ho vychutnať v tradičnej buregdžinici alebo len tak počas rannej prechádzky mestom. Plní sa často mletým mäsom, bielym syrom (sirnica) alebo zemiakmi (krompiruša).

jedlo burek v bosne a hercegovine
Burek

Ajvar

Ajvar je výborným doplnkom snáď ku všetkých jedlám. Zmes vyrobená z grilovaných paprík a baklažánov sa svojou sýtočervenou farbou vyníma na tanieri. Výborne chutí ako pomazánka na chlebe, prípadne ako omáčka k mäsu.

jedlo ajvar v bosne
Ajvar

Baklava

Známy turecký dezert si užíva popularitu aj v Bosne a Hercegovine. Jedná sa o krehké pláty lístkového cesta prekladané orechmi a poliate sladkým sirupom. Existuje nespočetné množstvo druhov a tvarov, ktoré môžete nájsť v miestnych "baklaviarňach" Tá najčerstvejšia je krásne chrumkavá a priam sa až rozplýva na jazyku.

jedlo baklava v bosne
Baklava

Tufahija

Jeden z top dezertov je vo svojej podstate veľmi jednoduchý na prípravu. Jablko zbavené šupky sa krátko povarí v cukrovej vode. Po zmäknutí sa naplní zmesou vlašských orechov a medu a krátko sa zapečie. Podáva sa s malým kopčekom šľahačky a garantujeme vám, že jedno nikdy nestačí.

Tufahija jedlo v bosne
Tufahija

Bosanska kahva

Keď sa v Bosne a Hercegovine niekoho opýtate na najtradičnejší nápoj, jeho odpoveďou bude nepochybne Bosnianska káva. Okolo jej prípravy kolujú legendy a každý jeden krok má svoje pravidlá. Zaujímavosťou je predovšetkým proces jej sladenia – kockový cukor sa jemne namočí do kávy, odhryzne sa z neho a hlt kávy sa osladí až premiešaním v ústach. Podáva sa v tradičnej ozdobne tepanej džezve spolu s dvomi kockami cukru a sladkosťou rahatlokum.

kávička v bosne a hercegovine
Káva v bosne

Petra Kubušová
https://www.facebook.com/streetfoodhunters/
https://www.instagram.com/streetfoodhunters/
http://www.streetfoodhunters.com/

Ako sa ti páčil tento článok?

Klikni na hviezdu a ohodnoť:

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počítadlo: 0

Zatiaľ neohodnotené.

Nezmeškaj najväčšie akcie

ZDIEĽAŤ

1 komentár

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.